Aby restauratér přežil, udělal si z bufetu večerku. Obešel vládní opatření, úředníci ho nemohou pokutovat

screen shot CNN Prima NEWS

Prostějovský podnikatel Pavel Matoušek | FOTO: screen shot CNN Prima NEWS

Prostějovský restauratér Pavel Matoušek kritizoval vládní chaos už během předvánočního období, které bylo pro většinu malých podnikatelů nejisté. Kvůli další nepříznivé situaci se rozhodl – aby finančně přežil – svůj bufet změnit na večerku. Zákazníci dodržují veškerá protiepidemická opatření, navštěvují ho a jeho podnik může fungovat.

Podnikatel provozující bistro v Prostějově poukazuje na vládní nesrovnalosti v protiepidemických opatřeních už od začátku prosince. Přechody do různých úrovní systému PES, jeho ohýbání a omyly totiž přinutily drobné podnikatele k zoufalým krokům. Někdy i značně kreativním. Nějak totiž prostě musí přežít.

archiv

Pavlu Matouškovi se nelíbila aktuální nejistá situace a rozhodl se řešit ji přeměnou svého Bistra u Matesů na večerku. Obešel tím vládní opatření vztahující se na neustále omezované restaurace a stravovací provozovny, a žádné zákazy tím pádem neporušuje. Může také legálně prodávat alkohol v uzavřených obalech. Prodává svařák a punč. Jak uvádí CNN Prima NEWS, na zákazníky si nemůže stěžovat.

Podnikatel se tak připravil na situaci, kdyby vláda náhodou kvůli zhoršující se epidemii v zemi rozhodla o zákazu prodeje z výdejních okének. Mohl by nadále pokračovat v podnikání.

Kontroloři jsou na tuto kličku krátcí. Veškerá vládní nařízení Matoušek prý skutečně dodržuje. Jeho večerku několikrát zkontrolovali na základě udání, úředníci mu však žádnou pokutu neudělili. „Vzhledem k tomu, že lidé dodržují vládní nařízení a opatření respektují, tak kontrola přijela, všechno zkontrolovala a odjela,“ říká podnikatel.

Připravuje se i na případné další restrikce vůči malým obchodům. Svůj podnik si prý prostě přemění na lesní supermarket.

Matoušek se vyjádřil k vládnímu opatření v prosinci, kdy zkritizoval nařízení, které zakazovalo provozovat stravovací zařízení a prodávat v nich rozlévané nápoje. Tehdy svůj provoz raději zavřel. „Když si někdo usmyslí dát mi pokutu, tak ji musím nejdřív zaplatit a až potom případně zažalovat stát, že jsem byl uveden v omyl. Dělám už blbce i ze zaměstnanců. Přijdou ráno, já je odpoledne musím poslat domů. Voláme si dvakrát, třikrát denně, jestli otevřeme, nebo zavřeme. Připadá mi to jako v Kocourkově,“ komentoval zmatky pro Deník.

Líbí se vám tento článek? Prosíme, podpořte nezávislou žurnalistiku

Smyslem Svobodného fóra a deníku FORUM 24 je přispívat ke kontrole politické i ekonomické moci a bránit svobodné prostředí v České republice.

Abychom pro Vás mohli nadále pracovat, potřebujeme nutně Vaši pomoc. Jsme vděčni za každý, i malý finanční příspěvek. Váš finanční dar můžete zaslat na tento sbírkový účet: 4095439339/0800

Prosíme, informujte nás o Vašich finančních darech na mailu [email protected]

Revue Forum Banner