
Ilustrační foto FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Vaši příští objednávku fish and chips bude možná provázet hluboké zamyšlení nad tím, proč vlastně musí některé ryby před naporcováním na váš talíř tak trpět. Ožehavé téma otevřeli vědci z výzkumné organizace Welfare Footprint Institute, kteří dle své nové studie tvrdí, že většina ryb prožívá před svým usmrcením stejnou bolest jako člověk.
Každý rok je podle výzkumníků usmrceno až 2,2 bilionu volně žijících a 171 miliard chovaných ryb. Mnoho tradičních metod jejich zabíjení je však nehumánních. „Chované ryby jsou stále běžně usmrcovány udušením (vynětím z vody), vystavením oxidu uhličitému, velmi nízkým teplotám nebo vykrvácením bez omráčení,“ uvádí Královská společnost pro prevenci krutosti ke zvířatům (RSPCA).
Vraťme se však ke konkrétní studii, která se zaměřovala na pstruha duhového. Vědečtí pracovníci při ní zjistili, že při udušení na vzduchu ryba zažívá 2 až 22 minut intenzivní bolesti – podle velikosti ryby a teploty vody. Naproti tomu omračovací metody účinkují okamžitě, což znamená, že ryba netrpí.
Vědci tedy zveřejněním výsledků svého výzkumu apelují na změnu legislativy a širší využívání humánnějších metod omračování před porážkou.
Ryby jí alespoň jednou týdně jen třetina lidí z Evropy, což je o 4 procenta méně než v roce 2021, a 15 procent Evropanů je nekonzumuje vůbec, což je o 4 procenta více než dříve. Hlavními důvody poklesu jsou vysoká cena, horší dostupnost a environmentální obavy.
Možná vás konkrétně toto zjištění neodradí od konzumace ryb – to ostatně nebyl ani náš cíl, avšak není žádnou novinkou, že obecná spotřeba ryb klesá nejen z etických důvodů, ale i z těch ekologických nebo zdravotních. Někteří lidé totiž mají obavu z obsahu těžkých kovů a dalších škodlivin v mořských plodech.