Food blogger Lukáš Hejlík: Ukrajinci zachraňují české gastro

(HBO Max)

FOTO: HBO Max

Je raději food bloggerem než hercem, i když obě profese umí dobře spojit, například v seriálu Spolu a hladoví, který právě dává HBO Max. Aplikaci Gastromapa Lukáše Hejlíka otevřely takřka tři miliony lidí, z jeho knih s tipy na restaurace jsou bestsellery, lidé s nimi cestují po republice a sbírají zážitky. Lukáš Hejlík se stal jedním z nejvlivnějších lidí na české gastronomické scéně, nikdo nejedl v tolika podnicích jako on. A nikdo nedokáže lépe posoudit, jak se české restaurace proměňují po covidovém útlumu. Známe se léta a dobře, proto to tykání. 

Seriál Spolu a hladoví je prvním tuzemským projektem pod hlavičkou HBO Max a má i skvělou sledovanost. Čí to byl nápad, že budeš cestovat s dcerou po republice, cpát se jídlem a lidi to bude bavit?
Vlastně můj. Přišla mi škoda, že se HBO takovým formátům nevěnuje, na rozdíl od Netflixu. Na konferenci influencerů Instameet jsem z hecu řekl, že by takový pořad byl pro HBO fajn. A z HBO na to reagovali vstřícně. S tím, že mají v plánu točit něco, čemu se říká „unscripted show“, což je sice velmi pečlivě připravené natáčení, ale působí spontánně a autenticky. Moje i jejich představa se postupně vyvíjela a nakonec se ustálila na něčem, co je skutečně naprosto autentické, protože o víkendech opravdu jezdím s dcerou Klárou po výletech a vždycky samozřejmě řešíme i jídlo. Když totiž nechcete, aby pubertální dítě sedělo u počítače nebo u mobilu, musíte ho vytáhnout do akce. Všechna ta místa, kam v seriálu jedeme, jsou moje oblíbené podniky a polovinu těch výletů jsme přesně takhle absolvovali. Tenhle vztah rodič a dítě, plus cestování a jídlo se na HBO líbilo. Už poněkolikáté jsem vlastně jen vzal to, co stejně dělám, trochu to posunul a vznikl z toho projekt.

Takhle začala tvoje slavná Gatsromapa. Kdy to bylo?
V roce 2013. Jezdil jsem – pořád jezdím – po celé republice jako herec s projektem Listování a všude jsem se potřeboval najíst a dát si kafe. Tak jsem ty podniky začal mapovat.

Kdy jsi začal být víc food blogger než herec?
Nejspíš tak před pěti lety, kdy jsem opustil ­seriál Ordinace v růžové zahradě, kam jsem se teď mimochodem zase vrátil. Ale tehdy jsem chtěl dělat…

Přečetli jste část exkluzivního obsahu pro předplatitele Týdeníku FORUM

Pokračujte dál ve čtení přihlášením do čtenářské zóny. Online verze článku je dostupná pouze pro předplatitele digitální verze předplatného.

Líbí se vám tento článek? Prosíme, podpořte nezávislou žurnalistiku

Smyslem Svobodného fóra a deníku FORUM 24 je přispívat ke kontrole politické i ekonomické moci a bránit svobodné prostředí v České republice.

Abychom pro Vás mohli nadále pracovat, potřebujeme nutně Vaši pomoc. Jsme vděčni za každý, i malý finanční příspěvek. Váš finanční dar můžete zaslat na tento sbírkový účet: 4095439339/0800

Prosíme, informujte nás o Vašich finančních darech na mailu [email protected]