Asi každý z nás už se někdy potýkal se silnou kocovinou a zkoušel některý ze „zaručených“ receptů, jak s nevolností či úpornou bolestí hlavy co nejrychleji a nejúčiněji zúčtovat. Teď svojí troškou do mlýna přispěl australský lékař, který posluchačům svého podcastu dal opravdu originální radu – kocovinu po divokém večírku mohou podle něj alespoň dočasně porazit tím, že si dají další alkohol.
Třiasedmdesátiletý lékař Karl Kruszelnicki z Austrálie posluchačům svého podcastu řekl, že lékem na silnou kocovinu po divoké noci je „bohužel jen další troška alkoholu, prostě vyprošťovák. Je to ale špatná cesta, po níž se vydat,“ cituje radu zkušeného lékaře britský portál The Sun.
Tento postup funguje díky tomu, že ve chvíli, kdy člověk vypije další alkohol, tělo přestane vstřebávat metanol, tedy jedovatou chemikálii, která je součástí lihovin. Místo toho se organismus „přepne“ a začne se věnovat právě lihu (etanolu), který je hlavní složkou (většiny) alkoholických nápojů. Úleva, kterou tento trik přináší, je ovšem pouze dočasná, protože pijani nakonec dospějí do momentu, kdy jejich tělo musí vstřebat i jedovatý metanol.
Lékař zároveň varoval, že trik pozření dalšího alkoholu kvůli chvilkové úlevě skrývá i nebezpečí – některým lidem se po něm prý může udělat o tolik lépe, že se u nich v krajním případě mohou spustit sklony k alkoholismu. Takže i když vyprošťovák dokáže podle Kruszelnickiho zaručeně ulevit, nejlepší podle něj je zatnout zuby a vydržet. Pít hodně vody, něco sníst, zdřímnout si – a kocovina bude pryč raz dva.