Jsou exoticky voňavé, plné zajímavých chutí, vegetariánské, lehké a na léto jak dělané. Orientální dipy si můžete dát jako předkrm, nebo, doplněné arabským pita chlebem, indickým chlebem naan či jiným pečivem, i k lehké večeři.

Hummus
Navzdory názvu je pomazánka z rozmixované cizrny tak lahodná, že jen málokomu nechutná. Navíc je na přípravu snadná, takže ji zvládne i kuchařský amatér. Stačí nakoupit konzervovanou cizrnu, sezamovou pastu tahini (bude se vám hodit na další pomazánku) a olivový olej.
Postup: Slijte 2 konzervy cizrny (vodu odložte stranou), přidejte 4 lžičky tahini, 4 lžíce olivového oleje, šťávu z půlky malého citronu a sůl. Vše rozmixujte dohladka. Pokud je směs příliš hustá, opatrně přilévejte vodu z cizrny a znovu mixujte. Podle chuti lze do tohoto základu přidat mletý římský kmín a česnek. Hummus se podává pokapaný olivovým olejem a dozdobený čerstvým koriandrem.

Baba Ganoush
Dip z pečených lilků si zamilujete na první ochutnání. K jeho výrobě vám stačí pouze 4 ingredience: pečený lilek, tahini, sůl a citrónová šťáva. To je základ, přes který „nejede vlak“. Ale! Chuťově o level výš se baba ganousch dostane, když do něj přidáte česnek a nasekaný koriandr, případně i římský kmín a vločky chilli. Je to trochu vymastrovaná verze originálu.
A jak na to? Lilek omyjeme, propícháme vidličkou a pečeme v troubě předehřáté na 240 C asi 30-40 minut. Poté rozpůlíme, dužinu vydlabeme a slupky vyhodíme. Vychladlou dužinu smícháme s 1 lžící tahini pasty, šťávou z citronu a trochou olivového oleje. Dochutíme solí, vychladíme a podáváme.

Acili ezme
Na pikantní docela pálivý turecký dip budeme potřebovat: 1 rajče, 1 zelenou papriku, nakládaný zelený pepř (množství dle chuti), 1 cibuli, půl hrsti petrželky, 3 stroužky česneku, sůl, olivový olej, 1 lžíci paprikového pyré, šťávu z půlky citronu, kaeyenský i černý pepř. Můžeme přidat i mátu a kopr.
Postup: Zeleninu kromě cibule omyjeme, zbavíme semeníků a nakrájíme nadrobno. Cibuli a česnek oloupeme a taky nakrájíme. Do mixéru dáme zeleninu, cibuli, česnek, petrželku, paprikové pyré a další suroviny. Rozmixujeme na dip, podle hustoty zředíme olivovým olejem.

 

Právě v této době potřebujeme nezávislá média. Podpořte nás prosím a objednejte si předplatné Revue FORUM ZDE. Děkujeme!

Revue Forum Banner