V současnosti se většina lidí bojí vlny zdražování, která by ještě mohla přijít. Drahé energie ve spojení se zvyšováním cen potravin tak působí například na hosty restaurací. Ti se totiž bojí, aby si stále mohli dopřát netradiční chvíle v kruhu rodiny či přátel. Za pomoci několika lehce drastických rad to však půjde jednoduše.
Nejprve budeme muset zapomenout na zaběhnuté zvyky a uvědomit si, že restaurace dobře ví, jak se jejich zákazníci chovají. Příkladem je, že dražší produkty umisťují na pravou stranu jídelního lístku. Jak radí server jedné z amerických finančních institucí, zaměřte svůj pohled na levou část menu. Možnost k ušetření nabízí například i předkrmy, jejichž kombinací můžete vytvořit plnohodnotné jídlo.
Sledujte mimořádné nabídky, které restaurace nabízí především na začátku týdne. Pondělí a úterý totiž mohou být pro některé podniky slabšími dny a musí udělat něco proto, aby si vylepšily jejich výsledky.
Naopak si dávejte pozor na “speciální nabídky šéfkuchaře”. Mnohdy se totiž jedná pouze o marketingový tah, který umožní restauracím navýšit cenu pokrmu, jehož obdobu můžete v jídelníčku najít i za standardní cenu.
Zbytečně předraženým se může stát stravování v restauracích v době některých svátků. Majitelé podniků totiž cítí, že touha hostů po “netradičním” zážitku v tyto chvíle stoupá. Vnikají tak speciální menu, která nelze obměňovat a na někoho mohou působit jako výhodná. Opak je ovšem pravdou. Stačí si spočítat ceny jednotlivých položek a zjistíte, že návštěva restaurace mimo svátek je lepší volbou.
Pokud chcete šetřit za každou cenu a na všem, nechte si jídlo zabalit domů. Zaplatíte zřejmě sice za obal, do nějž vám restaurace objednávku zabalí, ale na dalších věcech naopak ušetříte. Nezaplatíte třeba za nápoje, ti největší “šetřílci” třeba nedají ani spropitné.
Pokud jíte v restauraci a pití si tak objednat de facto musíte, řekněte si o vodu. Předpokládá se totiž, že alkoholické i nealkoholické nápoje podraží a mohly by tak navýšit konečný účet. Aby nebyl nad vaše možnosti, můžete také zkusit najít slevové kupony, které nabízejí některé servery.
Možností, jak ušetřit, je také si objednat jídlo z dětského menu. Nakonec se zamyslete, zda je nutný dezert. Někomu totiž stačí, že si dá po příchodů domů třeba kávu a trochu zmrzliny.
Drastické rady sice mohou pomoci ušetřit, ale je k zamyšlení pro každého hosta, zda si takto “upravenou” návštěvu restaurace dokáže plnohodnotně užít. Možná bude lepší, když si do společnosti vyjdeme jednou za delší dobu, ale užijeme si to naplno.