Ilustrační foto. FOTO: Freepik
FOTO: Freepik
Bubble Tea neboli perličkový mléčný čaj je populární po celém světě. Milují ho malí i velcí, avšak mnohdy si neuvědomují, že může představovat nebezpečí pro zdraví, jak tvrdí odborníci. Nedávné testy odhalily o tomto nápoji znepokojivé informace.
Možná jste bublinkovému čaji také propadli a divíte se, co by mělo být nebezpečného na obyčejném černém nebo zeleném čaji doplněném o mléko, ovocný sirup, cukr, led a žvýkací tapiokové kuličky vyrobené z kořene manioku. Jsou to ovšem právě ony, které nedávné testy americké organizace Consumer Reports hodnotí jako škodlivé. Mohou prý obsahovat vysoké množství olova, podobně jako jiné produkty z manioku. I studie zveřejněná v časopise International Journal of Food Operations hovoří o tom, že „kořen manioku snadno vstřebává těžké kovy z půdy“.
Tapiokové perly v bublinkovém čaji původem z Tchaj-wanu ovšem představují i další četná nebezpečí. Jejich škrobová struktura například zpomaluje vyprazdňování žaludku a může přispět ke stavu zvanému gastroparéza. Někteří lékaři dokonce popsali i případy úplného ucpání trávicího traktu, které vyžadovaly hospitalizaci.
Naprosto šokující je ovšem případ mladé ženy z Tchaj-wanu, které lékaři roku 2023 odstranili více než 300 ledvinových kamenů – pila prý Bubble Tea v podstatě denně místo vody. Za její zdravotní obtíže může dle odborníků pravděpodobně nadměrný příjem oxalátů a fosfátů z nápoje.
Mezi další rizika pití bublinkového čaje patří i možné dušení tapiokovými perličkami, to se týká zejména malých dětí. Začít se dusit ale může i dospělý – případ devatenáctileté ženy ze Singapuru hovoří za vše, vdechla prý i přes ucpané brčko několik kuliček. Jinou ženu zase museli zachraňovat pomocí Heimlichova manévru.
Z dlouhodobého hlediska však představuje problém hlavně cukr. Dle profesora Adama Taylora z Lancaster University by tak měl Bubble Tea zůstat jen požitkem, nikoliv každodenním zvykem.