Odbojní restauratéři zakládají politické hnutí. Restaurace formálně změní na buňky a otevřou je, plánují

FB Chcípl PES

Jiří Janeček z iniciativy Chcípl PES | FOTO: FB Chcípl PES

Restauratéři z iniciativy Chcípl PES chtějí založit politické hnutí Otevřeme Česko Chcípl PES. Restaurace se stanou politickými buňkami. V nich pak podle výkladu organizátorů bude moci být otevřeno, protože politická jednání mají z restriktivních vládních nařízení výjimku. Uvedli to na tiskové konferenci v jedné z odbojných restaurací, pražském Šeberáku. Podle nich vláda vyhlásila rebelujícím restauracím válku, když zařadila do programu COVID gastro podmínku pro čerpání dotací. Žadatelé musejí uvést, že nikdy neporušili vládní nařízení.
 
Jeden ze zakladatelů iniciativy, bývalý poslanec ODS Jiří Janeček ze středočeského pivovaru Malý Janek, uvedl, že primárním úkolem hnutí není kandidovat ve volbách. „Je to odpověď na restrikce této vlády, která s námi nechce jednat, zachraňuje jenom sebe,“ uvedl Janeček. V každé spřízněné restauraci nebo obchodu bude nyní petice, která je potřebná pro založení politického hnutí. Restaurační, ale i jiné provozy pak budou označené jako politické buňky, kde se budou konat setkání s občany. Do nich pak podle organizátorů nemůže žádný restriktivní orgán zasáhnout.
 
Iniciativa nyní nechystá žádné hromadné nátlakové akce, kde by se sešly tisíce lidé, jako tomu bylo v neděli 10. ledna na pražském Staroměstském náměstí. Dosud je podle Jakuba Olberta ze Šeberáku zhruba 30 až 50 podniků, které nechávají dlouhodobě restaurace nebo jiné provozy otevřené. Dalších zhruba několik set je těch, které někdy vládní nařízení porušily. V sobotu 23. ledna mají všechny provozy, které iniciativu podporují, mít otevřeno.
 
Janeček uvedl, že rebelující restauratéři nechtějí lhát, že by opatření neporušovali, když je porušovali veřejně jako akt vzdoru. „Vyhlášený program je vůči nám restriktivní. Kdo bude držet hubu a krok, dostane. Kdo ne, nedostane vůbec nic. A tak to bude za chvíli i s ostatními právy, která jsou zaručena ústavou,“ dodal restauratér.
 
V programu COVID gastro mají provozovny uzavřené kvůli pandemii koronaviru nárok na dotaci na každého pracovníka 400 korun za den. Pomoc může být čerpána i na spolupracující osoby samostatně výdělečně činné a jednatele se smlouvou o výkonu funkce jednatele. Každému provozu bude započítáno tolik dní, kolik musel mít zavřeno, a to v období od loňského 9. října do letošního 10. ledna.

Líbí se vám tento článek? Prosíme, podpořte nezávislou žurnalistiku

Smyslem Svobodného fóra a deníku FORUM 24 je přispívat ke kontrole politické i ekonomické moci a bránit svobodné prostředí v České republice.

Abychom pro Vás mohli nadále pracovat, potřebujeme nutně Vaši pomoc. Jsme vděčni za každý, i malý finanční příspěvek. Váš finanční dar můžete zaslat na tento sbírkový účet: 4095439339/0800

Prosíme, informujte nás o Vašich finančních darech na mailu [email protected]

Revue Forum Banner