Oslizlé párky, salmonela a ani gram hovězího, poznamenali si inspektoři u Babišových potravin

ČTK

V kuřeti z masivně dotované drůbežárny inspektoři našli salmonelu. | FOTO: ČTK

Státní inspektoři loni opět objevili slušnou hromadu zkažených i šizených potravin. Výčet těch nejhorších je dlouhý a čítá i položky z firem Andreje Babiše, či správně firem, které mu formálně vůbec nepatří, jen je ovládá a je jejich konečným beneficientem.

Projekt Potraviny na pranýři vedený státními kontrolními institucemi se zaměřuje na potraviny nejakostní, falšované a nebezpečné. Babišovým firmám se podařilo mít své zástupce ve všech těchto kategoriích. Jmenovat z objevených závadných potravin pouze ty z firem nejhlasitějšího českého bojovníka proti nekvalitním potravinám má své opodstatnění pro jedinečné dotace, které pobírají. Vodňanská drůbež získala jen v letech 2015-2017 3,7 milionu eur a Kostelecké uzeniny dalších 3,6 milionu eur (obě firmy dohromady v přepočtu 185 milionů korun). Přesto inspektoři objevili kuře se salmonelou a šizené i „oslizlé“ uzeniny, jak sami zhodnotili.

Kontrolou Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Státní veterinární správy v roce 2019 neprošly kabanosy Pikok, což je jen jakýsi další „brand“ z rodiny značek Krahulík nebo Kmotr. Oněm kabanosům nic nechybělo, kromě deklarovaného hovězího masa. Ač se „Babiš“ na obalu dušuje, že „100 g kabanosů bylo vyrobeno ze 142 g vepřového masa a 14 g hovězího masa“, toho posledně jmenovaného obsahovaly podle laboratorní analýzy méně než 1 g na 100 g výrobku.

Pavel Hofman

Ve vsetínském Albertu inspektorům hned dvakrát padly do oka Poctivé párky vídeňské. „Potravina měla oslizlý povrch, na kterém se vyskytovala plíseň viditelná pouhým okem,“ popsali poctivost v Babišově podání s tím, že při kontrole nezaznamenali, že by Albert předmětné uzeniny skladoval při nevyhovující teplotě, nebo že by byly prošlé.

Za nebezpečné označili Vodňanské kuře z Kauflandu ve Velkém Meziříčí, v němž našli bakterii Salmonella enteritidis, která způsobuje salmonelózu.

Bezpečnost a kvalita potravin jsou jedním z kritérií, která kontrolujeme, avšak mnohem důležitější je kontrola podmínek, za kterých jsou potraviny vyráběny a uváděny na trh. Dobré hygienické podmínky u provozovatelů potravinářských podniků jsou nezbytným předpokladem pro stabilní produkci bezpečných potravin. Takže osobně jsem raději pro „tři kontroly podmínek u provozovatelů než pro odběr jednoho vzorku potravin“, poukázal v rozhovoru pro portál Vitalia.cz šéf kontrolorů SZPI Jindřich Pokora na velkou zodpovědnost výrobců potravin.

Líbí se vám tento článek? Prosíme, podpořte nezávislou žurnalistiku

Smyslem Svobodného fóra a deníku FORUM 24 je přispívat ke kontrole politické i ekonomické moci a bránit svobodné prostředí v České republice.

Abychom pro Vás mohli nadále pracovat, potřebujeme nutně Vaši pomoc. Jsme vděčni za každý, i malý finanční příspěvek. Váš finanční dar můžete zaslat na tento sbírkový účet: 4095439339/0800

Prosíme, informujte nás o Vašich finančních darech na mailu [email protected]

Revue Forum Banner