Potraviny vyráběné v Polsku jsou bezpečné a Češi je rádi kupují, přesvědčoval polský ministr zemědělství Jan Krzyszof Ardanowski v rozhovoru, který dnes otiskl list Gazeta Polska. V interview, ze kterého citují i další polská média, naznačil, že za snahami vytlačit polské potraviny z českého trhu mohou být zájmy českých firem, a nepřímo poukázal na to, že majitelem jednoho z největších koncernů je český premiér Andrej Babiš.
„Češi vzhledem ke kvalitě a ceně léta rádi kupují polské potraviny. Avšak tato země se dávno snaží zvětšit vlastní zemědělskou výrobu. Možná právě proto se nás snaží vytlačit z trhu. Nakonec majitelem jednoho z největších zpracovatelských koncernů v Česku je předseda vlády této země,“ uvedl Ardanowski v odpovědi na dotaz ohledně českých mimořádných kontrol polského masa, aniž zmínil Agrofert a Andreje Babiše. Babišův holding je nyní ve svěřenském fondu.
„Snažím se poskytovat rozhovory českým médiím, abych vysvětloval, že polské potraviny jsou bezpečné, ale je vidět, že v této věci mnoho nezmohu,“ dodal v odpovědi na otázku ohledně českých posílených kontrol polského masa a případného úplného zákazu dovozu.
O kontrolách polského masa má dnes v podvečer jednat český ministr zemědělství Miroslav Toman s komisařem EU pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenisem Andriukaitisem. Ten minulý týden vyzval Česko, aby ukončilo mimořádné kontroly polského hovězího zahájené kvůli nálezu salmonely v jedné zásilce masa. České ministerstvo zemědělství požadavek odmítlo.
Mimořádná veterinární opatření, podle kterých se musí hovězí z Polska před uvedením na český trh na salmonelu testovat v akreditovaných laboratořích, platí od předminulého čtvrtka. Vyvolal je nález salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozí pomalé informování o dovozu masa z jatek, která v Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy. Poté se do ČR dovezlo i polské kuřecí maso se salmonelou, obdobná opatření zatím stát zavádět k této komoditě ale nechce.
Zavedení povinných kontrol na dovozy drůbežího zatím nepožadují Potravinářská komora ČR ani Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR. Jedním z důvodů je fakt, že Česko není ve výrobě drůbežího masa soběstačné, na rozdíl od hovězího.