Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je hlavním prostředkem boje s epidemií koronaviru masové testování obyvatelstva. Předseda Ústředního krizového štábu prof. Roman Prymula ale v rozhovoru pro deník FORUM 24 říká, že množství provedených testů je silně limitováno nedostatkem konkrétních chemických látek, které prý „nyní nikde na světě nejsou“. Přesto se vládní výbor snaží rozšířit kapacity testování a chce pozměnit i kritéria, podle nichž jsou lidé k testu připuštěni na úhradu pojišťovnou. Romana Prymuly jsme se také zeptali na projekt inteligentní karantény.
Bude se nadále zvyšovat kapacita testování na COVID-19?
V tuhle chvíli počítáme s tím, že kapacita bude narůstat. Na vrcholu předpokládáme kapacitu až deset tisíc vzorků za den.
Jsou stále podmínkou testu přímé příznaky onemocnění?
Algoritmy se mění. Už tam není vazba na žádné rizikové území, jelikož je tady spousta přenosů i v České republice. Bude se navíc snižovat i to klinické kritérium, což znamená, že tam bude nižší naměřená teplota než v tuto chvíli.
Za jakých okolností se tedy v současnou chvíli může člověk nechat testovat?
Funguje tu systém elektronických žádanek, který bude rozšířen prakticky po celé republice. Jsou sice i některá pracoviště, která testy udělají bez žádanky za úhradu, ale ta kapacita systému za úhradu je poměrně malá. Člověk může stát frontu, a nedostane se na něj řada.
Co brání provádění většího množství testů?
V tuhle chvíli je tu nějaká laboratorní kapacita. Používaná diagnostika v testech, to jsou konkrétní chemikálie, které prakticky nikde na světě nejsou. To je limitující faktor toho, abychom zvyšovali další kapacitu.
Kdy bude možné začít s inteligentní karanténou?
Právě to tu celé chystáme (s prof. Prymulou jsme hovořili ve středu v poledne, pozn. red.). Bude tu jeden týden běžet pilotní projekt a po Velikonocích bychom to chtěli spustit naostro.
Nadále platí, že po Velikonocích můžeme očekávat i uvolnění vládních opatření? Například otevření restaurací?
Ano, některá opatření budou postupně uvolňována. Nejsem si jistý, jestli restaurace, ale určitě se začne chodit do práce a uvolní se i některé další služby, a sice ty, kde se nesdružuje příliš mnoho lidí. Tam bude určitě zájem, aby mohli drobní živnostníci začít opětovně fungovat. Takže cokoliv, co splňuje tato kritéria. Ale restaurace v plném gardu zřejmě ještě ne, budeme hledat nějakou cestu kompromisu.