České úřady nadále dohledávají závadné maso, které se může v tuto chvíli vyskytovat u tuzemských dodavatelů. Veterináři zachytili jen asi jednu pětinu z 4515 kg kuřecího masa, ve kterém může být salmonela. ČTK o tom informoval mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.
Maso bylo podle Vorlíčka mražené, je tedy možné, že ještě nebylo zkonzumováno. Část masa je ale s nejvyšší pravděpodobností snědené.
Kauza se závadným masem z Polska trvá již zhruba od začátku roku, kdy ji odstartovala reportáž o nelegálních polských jatkách, na kterých zabíjeli nemocné krávy. Podle hlavního polského veterináře Pawla Niemczuka se celkem 2700 kilogramů podezřelého masa již v lednu dostalo do deseti států Unie. Podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD) se do Česka dostalo zhruba 300 kilogramů hovězího, na Slovensko dokonce 600 kilogramů, další stovky kilogramů pak do Francie nebo Portugalska. Francouzský ministr zemědělství Didier Guillaume oznámil, že do Francie se dostalo 800 kilogramů zkaženého masa, z toho 150 kilogramů bylo zabaveno. Portugalské úřady uvedly, že zabavily 99 kilogramů podezřelého hovězího z Polska a nařídily ho zničit. Podle Evropské komise je v tuto chvíli zasaženo minimálně 14 zemí Unie.
Veterináři v Česku nyní čekají na výsledky testů u osmi šarží masa o hmotnosti čtyř tun, které s masem s pozitivními testy do ČR nedoputovalo.
Evropská komise vyzvala minulý týden Česko, aby mimořádné kontroly polského masa, zahájené kvůli nálezu salmonely, ukončilo. To Česko ale podle SVS odmítlo. Komise však upozorňuje, že pokud nebudou česká opatření zrušena, bude věc předložena členským státům na jednání Stálého výboru pro potraviny. Ten by mohl hlasováním rozhodnout, že Česko musí přijaté kroky zrušit. Pokud by se i přesto veterináři rozhodli opatření nerušit, pravděpodobně by ze strany EU následovaly sankce.