Lenka Mandová / historie V Nehvizdech u Prahy vznikl nový pomník výsadku Kubiše a Gabčíka z Operace Anthropoid V Nehvizdech u Prahy vznikl nový pomník výsadku Kubiše a Gabčíka z Operace Anthropoid Od seskoku československých vojáků Jana Kubiše a Jozefa Gabčíka, Moravana a Slováka, v rámci operace Anthropoid …
Petr Pazdera Payne / Glosa Slepá vyhlídka: Před 29 lety bylo odtrženo Slovensko Slepá vyhlídka: Před 29 lety bylo odtrženo Slovensko Už je zase pryč ta země, o niž jsme byli připraveni. Měl bych říct: kus země, protože pro mne to byla naše země. …
Jolyon Naegele / Esej O Eliem Wieselovi, holokaustu a paměti jako štítu proti fanatismu O Eliem Wieselovi, holokaustu a paměti jako štítu proti fanatismu Když jsem byl v polovině sedmdesátých let vysokoškolským studentem v City College of New York, známý židovský …
Petr Hlaváček / Esej Blaník v soukolí českých dějin: O blanickém mýtu v časech sovětizace české společnosti Blaník v soukolí českých dějin: O blanickém mýtu v časech sovětizace české společnosti Každý Čech, který prošel školským systémem, zná pověst o hoře Blaníku. V ní spí rytíři, kteří přijdou české zemi na …
Igor Lukeš / Rozhovor Mašínové mě mlátili, protože můj otec byl komunista! S Paulem Fierlingerem o jeho rodině, exilu a Československu Mašínové mě mlátili, protože můj otec byl komunista! S Paulem Fierlingerem o jeho rodině, exilu a Československu Paul Fierlinger je jedním z nejtalentovanějších umělců své generace. Na jeho autobiografický film Drawn from Memory …
Petr Hlaváček / Rozhovor Petr Pithart: U Havla jsem měl rád jeho sebeironii, neměl naše národní mindráky Petr Pithart: U Havla jsem měl rád jeho sebeironii, neměl naše národní mindráky Dnes si připomínáme 10. výročí úmrtí Václava Havla (1936–2011), významného intelektuála, dramatika a esejisty, …
Helena Kalendová / historie Nepolapitelný Jan Smudek: O protinacistickém odbojáři z Chodska a jeho dvojím návratu Nepolapitelný Jan Smudek: O protinacistickém odbojáři z Chodska a jeho dvojím návratu Gestapem nikdy nezadržený Jan Smudek, zvaný „nepolapitelný Jan“, dnes patří k našim pozapomenutým protinacistickým …
Věra Tydlitátová / Esej Jak funguje davová hysterie: O antivaxerech, antisemitismu a obětních beráncích Jak funguje davová hysterie: O antivaxerech, antisemitismu a obětních beráncích Přiznávám se, že mnoha věcem v dnešní době nerozumím. Možná jsem už stará a svět je jinde. Ale když se podívám do …
Grzegorz Majchrzak / Esej Hrozila Polsku před 40 lety „bratrská pomoc“ Sovětského svazu? Hrozila Polsku před 40 lety „bratrská pomoc“ Sovětského svazu? Dnes je to 40 let od vyhlášení stanného práva v „lidovém“ Polsku, k němuž 13. prosince 1981 přikročila tamější …
Radomyr Mokryk / historie Umění navzdory komunismu: O perzekuci intelektuálů na Ukrajině, v Gruzii a Československu Umění navzdory komunismu: O perzekuci intelektuálů na Ukrajině, v Gruzii a Československu Po sedmi letech, které uběhly od ukrajinské revoluce na Majdanu, se politický a kulturní vývoj v této zemi stal …
Miloš Doležal / Esej Sestoupil do šera tajemné hrobky: pražský spisovatel Johannes Urzidil a jeho poslední cesta do Evropy Sestoupil do šera tajemné hrobky: pražský spisovatel Johannes Urzidil a jeho poslední cesta do Evropy Listopadový Řím 2021. Ve stínu kupole chrámu sv. Petra stojím na malém hřbitůvku Campo Santo Teutonico, ohraničeném …
Vojtěch Kreuz / historie Kdo byl strůjcem slávy pražské kavárny Slavia? Pohnuté osudy podnikatele Václava Fišera Kdo byl strůjcem slávy pražské kavárny Slavia? Pohnuté osudy podnikatele Václava Fišera V dnes již zaniklé vsi Boží Dar na Nymbursku se 31. října 1879 ve tři hodiny odpoledne narodil Václav Fišer, jeden …
Ivan Binar / Esej Procitnutí s granáty čili Za mřížemi karantény Procitnutí s granáty čili Za mřížemi karantény Když se na lípě z pupenů vyklubou listy a rozvinou se doširoka, skelet větvoví se probudí k životu, strom se …
FORUM 24 / Zpráva Pieta za ukrajinského disidenta Vasyla Makucha, který se upálil na protest proti sovětské okupaci Československa Pieta za ukrajinského disidenta Vasyla Makucha, který se upálil na protest proti sovětské okupaci Československa Městská část Praha 10 a Velvyslanectví Ukrajiny v České republice společně uctily památku ukrajinského disidenta …
Vojtěch Kyncl / Esej Židovka, neonacisté a Památník Lidice: O jedné „normalizaci“ českých dějin Židovka, neonacisté a Památník Lidice: O jedné „normalizaci“ českých dějin Před dvěma lety jsme s redaktorem České televize Mirkem Petráčkem natočili jeden z dílů Reportérů ČT s názvem „V …
Ladislav Kudrna / Esej O postmarxistickém revizionismu aneb Co byla normalizace? O postmarxistickém revizionismu aneb Co byla normalizace? Pro okruh historiků, bagatelizujících obludnost tzv. normalizace a zároveň i úlohu disentu, aby mohli vyzdvihovat …
Helena Kalendová / historie Sověty utajená jaderná katastrofa u Ozjorsku z roku 1957 Sověty utajená jaderná katastrofa u Ozjorsku z roku 1957 U sovětského města Ozjorsk došlo 29. září 1957, jen několik dní před vypuštěním družice Sputnik 1, k jaderné …
Petr Hlaváček / Komentář Merkelová a Babiš jsou stejný ročník – tím však podobnost jejich životopisů končí Merkelová a Babiš jsou stejný ročník – tím však podobnost jejich životopisů končí Angela Merkelová a Andrej Babiš jsou vrstevníci – oba se narodili v roce 1954 a je jim tudíž 67 let. Zatímco …
Helena Kalendová / historie Volnou cestu odvážným! Židovský malíř a pražský bohém Robert Guttmann byl nezařaditelný člověk Volnou cestu odvážným! Židovský malíř a pražský bohém Robert Guttmann byl nezařaditelný člověk Výrazná osobnost předválečné židovské Prahy, nekonvenční umělec a nezařaditelný malíř. Světoběžník Robert Guttmann, …
Petr Hlaváček / Esej Maxipes Fík: dobrosrdečný rebel z normalizačního bezčasí Maxipes Fík: dobrosrdečný rebel z normalizačního bezčasí Dnes pražské Museum Kampa otevírá pro veřejnost výstavu děl výtvarníka Jiřího Šalamouna, nestora české knižní …