Helena Kalendová / Historie Kdo byli Tři konšelé a Schmoranzovi tajemníci? Pozapomenutý příběh českého protinacistického odboje Kdo byli Tři konšelé a Schmoranzovi tajemníci? Pozapomenutý příběh českého protinacistického odboje K odbojové činnosti za druhé světové války patřilo v okupovaném Československu i získávání informací pro exilovou …
Petr Hlaváček / Názor „Veteráni“ od železné opony slaví Den Pohraniční stráže – hanba! „Veteráni“ od železné opony slaví Den Pohraniční stráže – hanba! Československo bylo až do roku 1989 gubernií obludného sovětsko-ruského impéria, přičemž jeho hranice se svobodným …
Vojtěch Kyncl / Esej Heydrichiáda: O krutosti, hrdinství a příbězích vytěsněných z české paměti Heydrichiáda: O krutosti, hrdinství a příbězích vytěsněných z české paměti Každoročně vzpomínáme obětí druhé světové války a zvláště těch po atentátu na Reinharda Heydricha. Právě pojem …
Lenka Mandová / Historie Pavel Rosenbaum (†1941) z Úval a jeho po 80 letech nalezený hrob Pavel Rosenbaum (†1941) z Úval a jeho po 80 letech nalezený hrob Město Úvaly se nachází v úvalu mezi Labskou nížinou na severu a členitým Posázavím směrem na východ hned za Prahou. …
FORUM 24 / Zpráva Muzeum paměti XX. století zve na den otevřených dveří Muzeum paměti XX. století zve na den otevřených dveří Muzeum paměti XX. století vzniklo symbolicky 17. listopadu 2019 jako zapsaný ústav, jehož zakladatelem je hlavní …
Vojtěch Kyncl / historie Smrt, která otřásla Třetí říší: Heydrichovo zabití se stalo mezníkem v boji Západu o vlastní přežití Smrt, která otřásla Třetí říší: Heydrichovo zabití se stalo mezníkem v boji Západu o vlastní přežití Atentát na Reinharda Heydricha je v posledních dvou desetiletích intenzivně připomínanou vojensko-historickou …
Błażej Szymankiewicz / Esej Polsko, středoevropanství a modernita: Proč zpožděná či vnucená modernizace vede ke kulturním a politickým svárům? Polsko, středoevropanství a modernita: Proč zpožděná či vnucená modernizace vede ke kulturním a politickým svárům? V jednom ze svých článků Viliam Buchert napsal, že se v Česku o Polsku a Polácích říkají nesmysly. S obsahem textu …
Alexej Kelin / paměti Československo 1945–1946: Z pamětí ruského exulanta (9.) Československo 1945–1946: Z pamětí ruského exulanta (9.) Můj otec Nikolaj Kelin (1896–1970) byl donský kozák a český lékař. Na jaře 1918 se zapojil do bojů s bolševickou …
Tomáš Řepa / Analýza Válka o Ukrajinu: historické kořeny a mýty versus realita Válka o Ukrajinu: historické kořeny a mýty versus realita Od roku 2014 probíhají na Ukrajině vojenské operace a boje, dochází ke ztrátám na životech, devastaci a úpadku …
Eryk Habowski – Monika Maniewska / historie Ve jménu života a humanity: Jak polští diplomaté zachraňovali Židy před holokaustem Ve jménu života a humanity: Jak polští diplomaté zachraňovali Židy před holokaustem Hledíme-li na období druhé světové války z dnešní perspektivy, často zapomínáme, že účastníci tehdejších …
Alexej Kelin / paměti Československo 1945–1946: Z pamětí ruského exulanta (8.) Československo 1945–1946: Z pamětí ruského exulanta (8.) Můj otec Nikolaj Kelin (1896–1970) byl donský kozák a český lékař. Na jaře 1918 se zapojil do bojů s bolševickou …
Alexej Kelin / paměti Československo 1945–1946: Z pamětí ruského exulanta (7.) Československo 1945–1946: Z pamětí ruského exulanta (7.) Můj otec Nikolaj Kelin (1896–1970) byl donský kozák a český lékař. Na jaře 1918 se zapojil do bojů s bolševickou …
David Svoboda / Esej Polská košile a ukrajinský kabát? Jak se vyvíjel český pohled na ukrajinsko-polské vztahy Polská košile a ukrajinský kabát? Jak se vyvíjel český pohled na ukrajinsko-polské vztahy V minulosti dokázali Češi k nacionalismu Ukrajinců chovat nelíčené sympatie, většinou tehdy, když zrovna nesnášeli …
Alexej Kelin / Paměti Československo 1945–1946: Z pamětí ruského exulanta (6.) Československo 1945–1946: Z pamětí ruského exulanta (6.) Můj otec Nikolaj Kelin (1896–1970) byl donský kozák a český lékař. Na jaře 1918 se zapojil do bojů s bolševickou …
Alexej Kelin / Paměti Československo 1945–1946: Z pamětí ruského exulanta (5.) Československo 1945–1946: Z pamětí ruského exulanta (5.) Můj otec Nikolaj Kelin (1896–1970) byl donský kozák a český lékař. Na jaře 1918 se zapojil do bojů s bolševickou …
Alexej Kelin / paměti Československo 1945–1946: Z pamětí ruského exulanta (4.) Československo 1945–1946: Z pamětí ruského exulanta (4.) Můj otec Nikolaj Andrejevič Kelin (1896–1970) byl donský kozák a český lékař. Na jaře 1918 se zapojil do bojů s …
Miloš Doležal / Esej O lékaři, kozáku a básníku N. A. Kelinovi: úryvek z dokumentární povídky O lékaři, kozáku a básníku N. A. Kelinovi: úryvek z dokumentární povídky N. A. Kelin (1896–1970) byl donský kozák a český lékař, který se narodil na jihu Ruska v kozácké rodině. Zapojil se …
Petr Javůrek / Glosa Mateřský jazyk, sčítání lidu a jiné pohromy Mateřský jazyk, sčítání lidu a jiné pohromy Uvést při letošním sčítání lidu svůj mateřský jazyk je povinné pod sankcí 10 000 Kč. Sčítání se musí účastnit …
Alexej Kelin / paměti Československo 1945–1946: Z pamětí ruského exulanta (3.) Československo 1945–1946: Z pamětí ruského exulanta (3.) Můj otec Nikolaj Andrejevič Kelin (1896–1970) byl donský kozák a český lékař, který se narodil na jihu Ruska …
Alexej Kelin / Paměti Československo 1945–1946: Z pamětí ruského exulanta (2.) Československo 1945–1946: Z pamětí ruského exulanta (2.) Můj otec Nikolaj Andrejevič Kelin (1896–1970) byl donský kozák a český lékař, který se narodil na jihu Ruska v …