Ilustrační foto. FOTO: Freepik
FOTO: Freepik
Bez tohoto aromatického koření si leckteré hospodyňky nedokážou představit vánoční pečení a chuťově kompletní by bez něj nebylo ani hřejivé svařené víno. Není však jen výtečným kulinářským doplňkem, ale i velkým podporovatelem zdraví. Objevte jeho překvapivé přínosy, na něž přišli vědečtí pracovníci.
Koření nasládlé chuti a vůně bylo známé už ve starověkém Egyptě. Řeč je o oblíbeném anýzu, jehož semínka byla dokonce nalezena v hrobkách faraonů. Za života však Egypťané používali anýz k léčbě zánětů nebo jako prostředek proti křečím. A rozmanité využití má i dnes, jak dokládají vědecká zjištění.
Z existence anýzu se mohou například těšit všechny dámy ve vyšším věku. Dle výzkumů íránských vědců totiž může jeho pravidelná konzumace zmírnit nepříjemné projevy spojené s menopauzou. Jedna studie z Teheránu ku příkladu prokázala, že u žen užívajících anýzový prášek se frekvence návalů snížila až o tři čtvrtiny, tedy mohl by být jistou alternativou k hormonální léčbě.
Odborníci ale vyzkoumali i další skvělou vlastnost anýzu, a to, že dokáže pomoci i lidem s depresemi. U pacientů užívajících prášek či kapsle z anýzu třikrát denně došlo dle vědeckých zjištění k výraznému zlepšení nálady a snížení únavy.
Pozitivní účinky na lidské zdraví ovšem potvrdili rovněž odborníci z Itálie a Číny, kteří tvrdí, že anýzový olej má protizánětlivé a antibakteriální účinky. Také obsahuje železo podporující mozkovou činnost a imunitu či mangan chránící kosti i buňky.
Obecně je konzumace anýzu považována za bezpečnou, opatrnost se však vyplácí u lidí s alergiemi a hormonálně citlivými onemocněními. Běžná porce obnáší jednu až dvě lžičky denně, nebo až 20 gramů prášku u zdravých dospělých. A obávat se ho nemusí ani ti, co drží linii – jedna lžíce mletého anýzového prášku má totiž jen 23 kalorií.