Mnoho lidí bylo v poslední době přinuceno přemýšlet o tom, za co utrácí peníze. Najednou tak mnoho spořivců hledá způsoby, jak ušetřit co nejvíc a přitom moc neomezit svůj životní standard. Jednou z těch, které již našly způsob, je žena, o níž informuje The Daily Mirror.
Lorna, která žije ve skotském Glasgow, se otázkou úsporného nakupování a následného vaření zabývá již delší dobu. Na sociálních sítích publikovala již mnoho videí o tom, jak navařit pro celou rodinu za málo peněz či jestli lze zachovat kvalitu jídla i s omezeným rozpočtem.
Nyní se Lorna svěřila, co jsou její největší trumfy, pomocí nichž se může dobře postarat o manžela i pět dětí. Mezi ten nejdůležitější patří dostatek lednic. „Mám jednu mrazničku pod schody a obětovala jsem svou myčku nádobí. Když se rozbila, umístila jsem tam mrazicí pult,“ říká s tím, že tak ušetří víc peněz.
Mrazení je totiž pilířem Lornina šetření. Místo toho, aby kupovala jakýkoliv polotovar, nakupuje čerstvé zboží a dává ho zamrazit. Nejen, že je to levnější, ale údajně i chuťově lepší.
Stejné to je i s připravenými pokrmy. Skotka nakupuje ve velkém třeba kuřecí maso, které si ochutí a dá k ledu, čerstvý česnek si zase připraví v kuchyňském robotu a spolu s trochu vody vytvoří pyré. To zamrazí a později použije bez nutnosti ho dále upravovat.
Dalším trikem je podle Lorny rozdělení nákupů do několika dní. Pokaždé totiž navštíví jiný supermarket, kde nakupuje pouze věci, které jsou ve slevě. Velké množství potravin v akci poté míří do mrazáku. „Jeden týden jdu do obchodu a nakoupím tam to nejlevnější zboží. Týden poté jdu na trh hromadně nakoupit čerstvou zeleninu,“ vysvětluje Lorna.
Nákupy ve velkém se ovšem netýkají pouze rychle se kazících potravin. „Každé dva nebo tři měsíce jdu do asijského supermarketu a koupím obrovský pytel rýže a koření,“ dodává spořivá žena.