
Voskované ubrousky jsou ideální alternativou na zabalení pečiva. FOTO: Natálie Pivrncová / se souhlasem
FOTO: Natálie Pivrncová / se souhlasem

Pokud přemýšlíte, do čeho je nejlepší balit potraviny, aby rychle neokoraly a neplesnivěly, pak byste možná mohli zkusit ubrousky ze včelího vosku. Přesně ty vyrábí Natálie Pivrncová, jejíž Vobrousky mají řadu výhod oproti klasické plastové fólii. Kromě praktického využití současně poskytují svému majiteli estetický zážitek.
V případě Vobrousku, jak zní originální název voskového ubrousku Natálie Pivrncové, mluvíme o bavlněném plátně, které je napuštěné včelím voskem, jojobovým olejem a pryskyřicí. Kombinací těchto látek vzniká přilnavý, průdušný a omyvatelný voskovaný ubrousek, který je vhodný k opakovanému používání.
Jak vlastně autorku napadlo, že se bude zabývat touto činností? „Ty počátky byly takové romantické, protože se pojily s tím, že jsme byli s manželem na Novém Zélandu. Tam jsem se poprvé v jednom včelařství setkala s voskovaným ubrouskem. Jelikož jsme tam trávili hodně času v přírodě, tak jsem se o to začala zajímat. Při potápění v jihovýchodní Asii jsem viděla, že ty jednorázové obaly jsou fakt problém. Když jsme se vrátili do Česka, tak jsem se rozhodla, že to zkusím,“ vzpomíná pro deník FORUM 24 Natálie Pivrncová.
K výrobě voskovaných ubrousků prý musí mít všechny používané přísady certifikaci o nezávadnosti. Ona sama používá výhradně český panenský vosk bez dalších příměsí. Takto spolupracuje s vybranými českými včelaři.
Voskované ubrousky se dají použít v obdobných situacích jako obyčejné plastové fólie. Na zabalení pečiva, dalších potravin či na přikrytí mísy, kterou chcete dát zpět do lednice. Oproti zmíněné plastové fólii však mají Vobrousky několik výhod. „Výhoda Vobrousku je v tom, že výrazně izoluje přístup vzduchu. Hodně se chová jako potravinová fólie. Oproti normálnímu ubrousku je omyvatelný a ta potravina se utemuje, může dobře dýchat a vydrží dlouho čerstvá. Klasický ubrousek namokvá. Tento dokonce redukuje zápach. Jediné, co tomu vadí, je vysoká teplota,“ vysvětluje.
Mimo kuchyň pak můžete voskované ubrousky využít například na zabalení základní kosmetiky na cestách. Ideálně se hodí třeba na tuhá mýdla či kartáček na zuby.
Vobrousek není jednorázový a při správné péči vydrží opravdu dlouho. Po jeho použití je nutné ho opláchnout ve studené či vlažné vodě. Pokud je znečištěný více, můžete použít houbičku a šetrný prostředek na nádobí. Poté ho již nechte volně uschnout.
Kromě praktického využití plní Vobrousky i estetickou funkci. „Snažím se, aby byly pestré a vypadaly hezky. Když je pak máte na lince, můžete mít radost i z toho estetického zážitku,“ říká autorka.
Natálie Pivrncová prodává své výrobky na trzích a jarmarcích, největší penzum prodeje se však dle jejích slov odehrává na e-shopu. Kromě voskovaných ubrousků patří do jejího repertoáru také svíčky, vaky, plátna a další věci vyrobené ze včelího vosku.